Er zijn geen producten in deze categorie.

De allereerste vraag die je jezelf moet stellen, als je van plan bent een nieuwe fiets te kopen, is: wat voor soort fiets wil ik hebben? Die vraag is natuurlijk verbonden met het simpele gegeven waarvoor je die nieuwe fiets wilt gebruiken, gevolgd door aan welke voorwaarden en verwachtingen het moet voldoen. Zelfs het feit of je van het herensoort dan wel vrouwensoort bent, is tegenwoordig niet meer alleszeggend. Als je dat eenmaal hebt vastgesteld kun je verder met zo ongeveer een keuze voor elke onderdeel van de fiets. Goed, wielen, zadel, stuur, frame en een paar trappers bieden een basis, maar de mogelijkheden worden steeds uitgebreider. Dat geldt niet alleen voor die basiscomponenten, maar ook voor fietsaccessoires.

Het type fiets

Naast de gebruikelijke keuze tussen dames- of herenfiets zijn er behoorlijk wat mogelijkheden:

• Stadsfiets
Een fiets om je veilig en snel door de stad te loodsen, dus gewoon een niet al complexe fiets voor alledaags gebruik.

Transportfiets
Vrij eenvoudige fiets, gekenmerkt door een bagagedrager voor en achter en meestal een lage instap.

Elektrische fiets
Een fiets voorzien van een elektrische hulpmotor

• Opa- of omafiets
Nostalgisch uitziende fiets met lage, gebogen framebuis

• Toerfiets
Sportieve lichtgewicht fiets met versnellingen

• Racefiets
Lichte fiets met typisch gekromd stuur

• Mountainbike
Robuuste lage fiets met brede banden en versnellingen en soms extra vering.

• Ligfietsen
Twee- of driewieler met de fietser in liggende houding.

 

De grootte van de fiets: framemaat

De framemaat is de afstand van trapas naar bovenkant van de zitbuis en moet overeenkomen met 2/3 x de binnen beenlengte ( afstand voetzool en lies) Dit is slechts een richtgetal, omdat niet iedereen gelijk gebouwd is natuurlijk. 26 inch en 28 inch fietsen zijn die voor volwassenen. Zolas die voor moederfietsen bijvoorbeeld. 

Het soort remmen

Je hebt de keuze uit terugtrapremmen, handremmen op basis van remblokjes en trommelremmen. Terugtrap is het simpelst, maar de meeste volwassenen kiezen voor handremmen, die in principe het normale trapproces niet beïnvloeden en normaal gesproken sneller ingezet kunnen worden.

Binnen- en buitenbanden

Standaard zullen nieuwe fietsen uitgerust worden met standaard binnen- en buitenbanden. Je kunt echter ook kiezen voor wat duurdere soorten die beter bestand zijn tegen scherpe voorwerpen die een lekke band kunnen veroorzaken.

Al dan niet versnellingen

Nederland is een land waar versnellingen niet direct nodig zijn, hoewel het flink kan waaien. Versnellingen bieden wel de mogelijkheid om een voor jou comfortabele trapfrequentie te vinden en dat maakt het fietsen weer minder vermoeiend en waarschijnlijk veiliger. Je kunt kiezen uit naafversnellingen, met een versnellingsapparaat op diverse manieren inde wielnaaf gemonteerd; of een derailleur. Daarmee heb je heel veel standen, maar die is weer kwetsbaarder en onderhoudsgevoelig.

Licht

Ja, natuurlijk en verplicht zelfs voor in het donker. Je hebt tegenwoordig LED licht en ingebouwde dynamo’s. Losse lampjes op je jas of zo worden afgeraden. Vergeet ook de reflectoren in de wielen niet, maar in principe zullen die op een nieuwe fiets sowieso aanwezig zijn.

 

Zadel

Meestal let je daar niet zo op, maar een goed zadel kan wonderen verrichten als het gaat om fietscomfort.

Garantie, verzekering en onderhoud

Zorg er tenslotte voor dat deze drie goed geregeld zijn. Het mag dan wat meer kosten, maar het kan een hoop ellende schelen

Oh ja, de prijs

Dat is persoonlijk en afhankelijk wat je uit wilt geven aan je nieuwe fiets.